Projektplanen i sin helhet
Projektplan för PA 2011-2012
Bakgrund
Ända sen jag var liten har jag älskat att sjunga och dansa. Musiken har varit ett naturligt uttrycksätt och i och med min uppväxt i kyrkan har jag fått stora möjligheter att utvecklas i olika körer men även som solo. Jag har alltid blivit uppmuntrad och peppad även om det säkert inte alltid låtit så bra.
När jag fyllde 12 år så blev jag för gammal för att delta i barnverksamheten och blev då i stället hjälpledare. Det var min första ledarroll och den utvecklades så att jag vid 14/15-årsåldern (med viss handledning) hade i princip allt ansvar för musiken i barngruppen på ca 30 barn. Detta gav verkligen mersmak och jag är fortfarande barnledare i kyrkan och älskar att se barnen uttrycka sig i musik, jag vill verkligen ge dem samma stöd och uppmuntran som jag fick när jag var liten.
När tankarna på projektarbete kom var det ganska självklart att mitt PA skulle handla om just barn och musik eftersom de två ämnena är det som jag älskar mest! Jag och Adina Perpåls har tidigare gjort ett projekt i kursen LjudteknikB som också handlade om barn och musik då vi spelade in en ljudbok/musiksaga för barn vid namn Musikbussen. Vi trivs verkligen med att jobba tillsammans så vi beslöt att fortsätta samarbetet även i nästa projekt. Det första vi kom överens om var att denna gång hålla oss så långt borta från allt vad teknik heter. Vi kände oss helt färdiga med studioinspelningar och liknande, den här gången ville vi träffa barn på riktigt och göra något tillsammans med dem.
Vi har båda hållit på en del med gospel så vi funderade på att kanske kunna göra en gospelkör för barn. Men vi insåg att det inte finns särskilt gott om inspelningar av svensk gospelmusik för barnkör. Ett annat problem var att om vi ville sjunga gospel så skulle vi vara tvungna att hålla till i kyrklig verksamhet eftersom en vanlig skola antagligen inte skulle acceptera de kristna sångtexterna.
Så kom frågan om vilka barn vi ville rikta in oss på. Alternativen var:
1. Kyrka. Svårt eftersom det ofta är olika barn som kommer varje gång och det är inte så enkelt att hoppa in i befintlig verksamhet.
2. Lågstadieskola. Problemet där är att grundskolan är så styrd av kursplan, man kan inte hoppa in hur som helst.
3. Förskola. Det återstående och bästa alternativet och vi kom fram till att de äldsta barnen d.v.s. femåringarna vore bäst lämpade eftersom de är tillräckligt stora för att kunna koncentrera sig och lära sig lite mer avancerade sånger.
Vi funderade också en del på om vi ville använda oss av instrument eller bara cd-skiva. Första planen var att repetera med cd-skiva och sedan engagera några klasskamrater till ett komp-band som barnen kunde sjunga till. Men vi förstod att det skulle bli alldeles för stort och svårhanterligt så vi beslöt att endast använda cd-skiva och ev. singback om det fanns att tillgå.
Nästa fråga var - vad vill vi göra med barnen? Vi hade tankar på att de skulle få göra egna rytminstrument eller att vi kanske kunde ta med oss instrument som barnen kunde få prova. Men vi beslöt att inrikta oss helt på kroppen d.v.s. sång och rörelse.
Uppgift, syfte och mål
Vår allra första riktiga planering hade vi en solig vårdag och med varsin glass i handen skrev vi ner några tankar och mål med projektet. Idéerna var bland andra dessa:
Barnen ska…
- Utvecklas med hjälp av dans och musik.
- Få ökad självkänsla och respekt mot sig själv och sina medmänniskor.
- Uppmuntras till att jobba prestigelöst, glädjefyllt och kreativt.
- Växa genom att se sin egen potential.
Vårt syfte är att barnen ska hitta en grundtrygghet i sig själva och i sitt musicerande. Att de ska upptäcka att musik inte bara handlar om att vara duktig och perfekt utan att man kan experimentera och ha roligt med musik. Vårt PA kommer inte på långa vägar kunna vara avgörande för barnens självbild och musikuppfattning men vi hoppas kunna ta dem ett litet steg på vägen och bidra till att de får en god grund i sitt liv.
Vårt viktigaste mål handlar om barnens utveckling men om man ska rikta blicken mot sig själv så är vårt mål också att vi ska:
- Utveckla vårt ledarskap.
- Lära oss mer om hur barn tänker och fungerar.
- Få erfarenhet av att jobba inom kommunal verksamhet samt att ringa och ”marknadsföra” sin idé.
- Hitta passande material (lekar och sånger) och anpassa genre och svårighetsgrad efter barnens nivå och behov.
Frågeställningen vi kom fram till var denna:
Kan vi få individen att arbeta glädjefyllt och målmedvetet utan prestige med hjälp av estetiska konstformer så som dans och musik?
Detta kan ju bli lite svårt att besvara konkret så vi har även en liten, enklare frågeställning:
Hur fångar man och uppehåller intresset och är det någon skillnad på killar och tjejer?
Genomförande
Vi går tillväga så att vi träffar barnen en gång i veckan i ca 40-60 minuter. För att uppehålla koncentrationen så blandar vi de lite mer krävande sångerna och koreografierna med enkla och roliga musiklekar. Vi vill också försöka få med en dialog om situationen inbjuder till det. Sångerna vi jobbar med handlar oftast om vänskap så vi vill kunna prata med barnen om frågor som: Hur är en bra vän? Vad gör man om man blir riktigt arg? Kan man förlåta? Vad betyder det att alla är värdefulla och lika mycket värda?
Vi vill att varje barn ska känna sig viktig och sedd och kommer att försöka hitta olika tillväga-gångsätt för att nå detta och kunna anpassa ”undervisningen” efter barnens personlighet och behov. Detta blir lättare ju mer man lär känna barnen så vi planerar inte för mycket i förväg utan tar lite i taget så får vi se var vi hamnar. Vi planerar och repeterar ca 2-3 timmar i veckan.
En utmaning är att alltid ha något nytt att komma med, vi har hittat lekar på internet och ur minnet och köpt cd-skivor. Vi försöker att blanda sådant vi gjort tidigare och som de känner igen med nya moment men vi börjar och slutar varje ”lektion” på samma sätt för att skapa en trygg inramning.
Tidsplanen ser ut så här:
Aug 2011: Skriva idéskiss, ta kontakt med förskola
Sep 2011: Skriva projektplan
6 sep – 29 nov eller 6 dec 2011: Vara på förskolan varje tisdag utom vid lov och andra ledigheter. Sammanlagt 10 tillfällen.
29 nov eller 6 dec 2011: Avslutning
Dec 2011 och/eller jan 2012: Skriva projektrapport
Maj(?) 2012: Presentation
+ Fortlöpande skriva loggbok och träffa handledaren varje torsdag eller när helst man kommer på något som behöver diskuteras.
Vi lägger allt krut på höstterminen eftersom vi vet att det brukar vara fullt upp på vårterminen så det är skönt att vara klar med PA i god tid. Vi kom igång tidigt – vi hade redan vid skolstart klart för oss vad vi ville göra och fick tag på en förskola så snart som en vecka senare så vi har haft bra flyt och det känns jättebra att slippa stressa.
Vi lägger upp planeringen ganska jämt över veckorna men några gånger (kanske en gång i månaden) kommer vi att tänka lite djupare och avstämma hur det går jämfört med vårt syfte och mål samt fundera på om vi behöver göra några ändringar.
Presentation
Vi vill att avslutningen på förskolan ska gå i linje med vårt mål om att undvika tvångsmässiga prestationer så därför har vi funderat en hel del på hur och om barnen ska redovisa vad de lärt sig. Vi vill inte göra en konsert/föreställning för även om det är roligt så är det också förknippat med nervositet och press och det är ju det vi vill komma bort ifrån.
Planen är därför att vi ska ha ett avslutningskalas. Det blir lite som en vanlig lektion med sång och lek men med extra festliga inslag. Vi har inte hunnit planera så mycket än så vi får se om det blir bara vi och barnen eller om vi ska bjuda in fler (t.ex. föräldrar eller fröknar och andra barn).
Om vi får tillåtelse av barnens föräldrar så vore det kul att filma och fota lite någon gång för att kunna redovisa och även ha kvar som minne. Annars tänker vi nog att presentationen av projektarbetet får bli en muntlig skildring av vad vi hållit på med.